Veilige Kerk – mei 2024
In Ontmoeting van april heeft u kunnen lezen dat de kerkenraad een vertrouwenspersoon voor onze PGO en omringende gemeenten heeft aangesteld.
Deze benoeming komt voort uit een proces dat in de zomer van 2023 is gestart.
Zowel landelijk als classicaal heeft de PKN aan alle gemeenten een oproep gedaan het onderwerp ‘Veilige Kerk’ te onderzoeken en bespreekbaar te maken.
Binnen onze PGO is de commissie Veilige Kerk, bestaande uit drie personen aan de slag gegaan. Zij hebben een stuk geschreven en aan de kerkenraad aangeboden. Hoe kunnen we met elkaar een Veilige Kerk zijn? Daaraan toegevoegd een gedragscode en omgangsregels.
In de kerkenraadsvergadering van maart 2024 zijn deze teksten besproken en vastgesteld.
Onderstaand vindt u de tekst van de commissie Veilige Kerk.
Uitgebreide informatie vindt u op de website: www.pgoosterhout.nl onder organisatie, en dan De Veilige Kerk.
Bij het verschijnen van deze Ontmoeting zal de kerkenraad alle vrijwilligers binnen de PGO de tekst van de omgangsregels ter kennisname toesturen via de mail.
Ook zult u posters aantreffen op het mededelingenbord met de naam en het telefoonnummer van dhr. Noud Froeling.
Wij zijn blij dat binnen onze gemeente een vertrouwenspersoon is gevonden.
Lenie van Nes, scriba PGO
Een veilige plek
We willen graag dat u/je zich veilig voelt in onze Protestantse Kerk Oosterhout. Veilig om te zijn wie je bent. Veilig om je geloof te beleven. Dat geldt voor alle plekken waar we werken en samenkomen.
Daar doen we ons best voor, maar soms gaat het wel eens anders dan we willen. Dat is vervelend. Het liefst lossen we dat samen op, maar soms is dat niet genoeg of niet (meer) mogelijk.
De kerkenraad is op 11 maart akkoord gegaan met de benoeming van Noud Froeling als vertrouwenspersoon. Noud is bereikbaar op telefoonnummer 06 2279 3585
Gemeenteleden kunnen bij de vertrouwenspersoon terecht met hun vragen, vermoedens en meldingen met betrekking tot ongewenst gedrag of intimidatie. De vertrouwenspersoon kan bij vermoedens van misbruik binnen de gemeente ook zelf proactief iemand benaderen. Hij doet geen werk waar anderen in gespecialiseerd zijn. Dat betekent dat hij niet aan waarheidsvinding doet. Hij gaat niet zelf op onderzoek uit: hij is geen therapeut, mediator, pastoraal medewerker of advocaat. Hij is geen aanspreekpunt voor kerkelijke conflicten. Hij staat naast het gemeentelid dat zich bij hem meldt, is een luisterend oor en ondersteunt die persoon.
Gedragscode
We hebben een gedragscode gemaakt. Daarin staat hoe we met elkaar omgaan. Dat kan gaan over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar ook over andere vormen van ongewenst gedrag. Voorbeelden zijn: geheimhouding, pesten, omgaan met geld en omgaan met goederen van anderen.
De volledige gedragscode kunt u lezen op onze website www.pgoosterhout.nl.
Commissie veilige kerk,
Ilse Eikhout
Noud Froeling Hans van het Hof