Uit de landelijke Raad van Kerken

Op 31 maart heeft in Genève Olav Fykse Tveit ,de huidige secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken, na tien jaar, afscheid genomen. Hij is benoemd tot voorzitter van de Lutherse bisschoppenconferentie in Noorwegen.

In zijn afscheidsrede zei hij onder meer Dit is de tijd (duidend op de coronacrisis) om te zeggen dat we in God geloven, die onze Herder is, de God die ons zijn gunst toont in Jezus Christus, die naar ons is toegekomen en sprak :”Ik ben de goede Herder, Ik ken de mijne en de mijne kennen Mij”. In de loop van komend jaar wordt een nieuwe secretaris-generaal gekozen en benoemd.

Uit de paasbrief van de Raad van Kerken (Christien Crouwel) …..En toch!

“En toch! Het is het woordje dat alles omkeert. Het is misschien, in deze tijd van nood, misschien wel het enge woordje dat we hebben om elkaar mee te troosten en te bemoedigen. Toch zal deze crisis niet het laatste woord hebben, al weten we niet hoelang die nog zal duren.

Daarmee is het voor mij, zeker dit jaar, het paaswoord bij uitstek. Spreken nieuwsfeiten nieuwstaal, het ‘toch’ spreekt geloofstaal. Het belijdt dat, wat ons ook overkomt, ons leven in Gods hand is. Hij doet ons, om met de profeet Habakuk te spreken, over onze bergen gaan.

Gert Landman vertaalde het paaslied Dit is een vreemde Pasen

(melodie Lied 657 of 968)

Het eerste en laatste couplet (van vijf coupletten)

1. Dit is een vreemde Pasen,

 zo anders dan voorheen:

 we bidden afgezonderd,

 we zingen thuis alleen.

 Met iedereen op afstand,

 ook wie de dienst nu leidt:

 een lege kerk, een beeldscherm,

 wij vieren ver verspreid.

5. Wij danken U met Pasen,

 als kerk, hoe ook verspreid

 en toch uw ene lichaam,

 U dienend wijd en zijd.

 Door thuis of bij een ziekbed

 te zorgen voor elkaar

 wordt hier het nieuws van Pasen

 ook in ons leven waar.

Uit de plaatselijke Raad van Kerken

Bonhoeffer 75

De organisatie van het Bonhoeffer-project (“De roos van Culemborg”, samen met de Protestantse Kerk in Nederland) heeft met het oog op 75 jaar bevrijding een kleine, lezenswaardige brochure uitgegeven met de titel ”Op het spoor van bevrijding”. De brochure is gratis. Als u een mailtje verzendt aan si.nieuwenhuizen@planet.nl voorzien van naam en adres, dan ontvangt u een exemplaar vóór 5 mei in de bus.

De Bonhoeffer-film “Agent of grace”is verschoven naar het nieuwe winterseizoen.

De landelijke Bonhoeffer-slotontmoeting in Culemborg van 28 maart is verschoven naar 31 oktober.

Oro-reis 2020

Bij deze het laatste nieuws over de Oro-reis 2020, verzorgd door Zwaluw-reizen uit Giessen. Er zijn op dit moment ruimschoots voldoende opgaven binnen, zodat de reis definitief kan doorgaan. Voor tien deelnemers is nog ruimte. Alles is uiteraard afhankelijk van de ernst en de duur van de coronacrisis. Dit keer gaat de reis naar “Dresden und Sachsische Schweiz” van maandag 14 september tot en met zaterdag 19 september 2020. Op het programma staan onder meer een bezoek aan Delitzsch, het pittoreske stadje bij Leipzig, Leipzig (met Bachmuseum en Thomaskirche) een uitgebreid bezoek aan de mooiste stad van Duitsland, Dresden (“Florence aan de Elbe”) met onder meer de herbouwde Frauenkirche, een bezoek aan Saksisch Zwitserland (het landschap tussen Dresden en het Elbezandsteengebergte). Op de terugreis bezoeken aan Meissen (porselein) en Jena (planetarium), vijf hotelovernachtingen, inclusief bezoeken en gidsen e.a. De reissom bedraagt € 725,- p.p. (toeslag 1 pers. kamer € 110,-).

Voor informatie en opgave: Cees Pijpers, tel. 432738 of www.zwaluwreizen.nl/nieuws

Komende thema-avond, nieuwe seizoen:

21 september, de Internationale dag van de vrede in de Vredesweek. Gast Edward Skubisz uit Wroclaw (Polen) de geboorteplaats van Bonhoeffer. Hij verzorgt de vredeslezing in het kerkelijk centrum de Beuk met als thema: “Bonhoeffer en de vrede.”

Woord onderweg – Deze oecumenische ontmoetingen in het Stiltecentrum In de toren worden (zo mogelijk) voortgezet in het nieuwe seizoen. Eerste ontmoeting dinsdag 29 september.

Siets Nieuwenhuizen