Uit de landelijke Raad van Kerken:

Weekend Iona-community – Onze gemeente kent jaarlijks, aan het begin van de veertigdagentijd, een Iona-viering. En ook elders in ons land zijn verschillende groepen actief die zich aangesproken weten door de spiritualiteit (met veel aandacht voor de schepping) van de geloofsgemeenschap die huist in een oude abdij op het kleine Schotse eiland Iona. Dit jaar bestaat de Iona-Community in Nederland 25 jaar. Deze landelijke organisatie viert zijn jubileum in een Iona-weekend, van 24 tot 26 mei in het bezinningsoord Dopersduin te Schoorl. In dit weekend wordt gezocht naar nieuwe wegen om aandacht te geven aan de Bijbelse boodschap van vrede en recht en zorg voor de schepping. Nieuwelingen zijn van harte welkom om kennis te maken met de Iona-spiritualiteit: Bezinning op oude bronnen en zoeken naar nieuwe wegen. Tweemaal daags is er een viering in de kapel. Er is een inhoudelijk programma, een pelgrimage, tijd om te zingen en tijd om niks te doen om van het huis en de omgeving te genieten. Alle maaltijden zijn gezamenlijk en het weekend kent vanwege het jubileum uiteraard een feestelijk tintje. Hopelijk zullen ook verschillende Oosterhouters dit weekend kunnen meemaken. Opgave rechtstreeks: www.dopersduin/agenda.nl Voor meer informatie: www.ionacommunity.nl. Je kunt ook contact opnemen met onze predikant ds. André Vlieger (apvlieger@gmail.com).

Vers van de oecumenische pers- Ds. Coen Wessel zal per 1 april de nieuwe algemeen secretaris worden van de Raad van Kerken in Nederland. Hij volgt daarmee ds. Christien Crouwel op, die deze functie ruim vijf jaar vervulde.

Coen Wessel (Den Haag 1960) studeerde theologie aan de Universiteit van

Amsterdam. Van 1988-2012 was hij predikant van de Protestantse gemeente te

Heerenveen en Haskerdijken en vanaf 2012 predikant in Hoofddorp. In Heerenveen en Hoofddorp was hij voorzitter van de plaatselijke Raad van Kerken. Hij werkte als redacteur en vertaler mee aan het Liedboek 2013. Hij publiceerde in Nederland en Duitsland op het gebied van theologie en literatuur.

Uit de plaatselijke Raad van Kerken

Wereldgebedsdag 2024 – Als u deze Ontmoeting opslaat, is het bijna 1 maart. In zo’n 173 landen komen op die eerste vrijdag van maart jaarlijks christenen bijeen om te bidden voor vrede en gerechtigheid. Dit jaar valt de aandacht op de situatie van het Palestijnse volk. Bouwstenen voor de liturgie zijn aangereikt door vrouwengroepen uit Palestina. Verbijsterend toevallig valt dit initiatief samen met de actuele situatie in het Midden-Oosten; het conflict tussen Israël en Hamas waarvan talloze inwoners van Gaza de dupe zijn. Misschien een reden temeer om deze gelegenheid aan te grijpen om samen te bidden om menselijkheid en uitzicht in dit verschrikkelijke conflict.

Het thema is dit jaar: ‘Verdraag elkaar in liefde’ (Efeziërs 4:1-7). Midden in de actualiteit van haat, uitsluiting en geweld in de Palestijnse gebieden zijn christenen door gebed verenigd en bemoedigd. Wat deze vrijdag tot een speciale maakt, is dat gedurende 24 uur dezelfde gebeden worden gebeden, en dezelfde Schriftgedeelten worden gelezen. Als de zon in het verre oosten opgaat over de eilanden van de Stille Oceaan, dan worden daar al de eerste diensten gehouden. Uur na uur ontwaken weer andere volken en breekt voor hen de dag aan. Daarmee verenigt Wereldgebedsdag mensen over de hele wereld in een keten van gebed, laat hen voelen dat zij deel uitmaken van de wereldbevolking, deelt hoop en zorg, vreugde en verdriet, mogelijkheden en problemen. Voor meer informatie: wereldgebedsdag2024.nl.

Dit keer komen we op vrijdagavond 1 maart om 19.30 uur samen in de Verrijzeniskerk. De viering is voorbereid door het plaatselijk Comité Wereldgebedsdag. Jan-Sjoerd van der Vaart bespeelt het orgel en begeleidt de samenzang. Ds. Bernadette de Groot verleent haar medewerking. We zien uit naar uw komst.

Thema-avond – De eerstvolgende thema-avond van de plaatselijke Raad van

Kerken vindt plaats op maandag 18 maart. Onze gast is dan de vroegere medewerker van de Katholieke Vereniging voor Oecumene, drs. Leo van Leijsen. Hij heeft in zijn werk voor de oecumene veel aandacht gegeven aan de plaats en betekenis van de Oosterse kerken. In die kerken speelt de aanwezigheid van iconen een belangrijke rol. De oud-Oosterhouter Leo van Leijsen bespreekt voor en met ons op zijn bekende manier de inhoud en de plaats van de Paasicoon in de Oosterse liturgie. De avond begint om 20.00 uur. We vragen een bijdrage van € 5,-.

Ontmoeting met het Jodendom – De komende ontmoeting is op nieuw een middagbijeenkomst op maandag 11 maart. We lezen en bespreken samen een artikel van de hand van ds. Piet van Midden: ‘De joodse wortels van het Onze Vader’ (uitgave #PROTESTANT). Wilt u een keer aanschuiven; u bent van harte welkom!

Graag even tevoren melden tel. 454173 / si.nieuwenhuizen@planet.nl

Komende thema-avond:

15 april 2024 dr. Arnold Smeets, Tilburg University, Over paasspelen.

Woord onderweg – De eerstvolgende (laagdrempelige) ontmoeting zal zijn op dinsdag 26 maart om 15.00 uur in het kerkelijk centrum de Vinder (naast de St.

Antoniuskerk). Thema is dan met het oog op Pasen (vanuit oecumenische uitgave

Open deur): ‘Het lege graf’. U bent van harte welkom voor ontmoeting en gesprek bij een kopje thee of koffie.

Joodse feesten en gebruiken

Een bijdrage van Marja v.d. Werf

Deze keer wil ik iets vertellen over het vieren van Bar Mitswah en Bat Mitswah.

In het Jodendom is het moment van volwassen worden erg belangrijk. Zodra een meisje twaalf, en een jongen dertien wordt, vieren ze op de sjabbat na de verjaardag hun ‘Bat Mitswah’ (dochter van het gebod) of ‘Bar Mitswah’ (zoon van het gebod). Ze zijn dan religieus volwassen, wat onder meer betekent:

  • Je neemt nu zelf verantwoordelijkheid voor het Joods zijn en de religieuze verplichtingen;
  • Je telt nu mee voor de minjan: een groep van minstens tien mannen die aanwezig moet zijn in de synagoge bij het lezen uit de Torah;
  • De jongen legt voortaan de gebedsriemen of ‘tefillien’ aan, en bedekt zich met de gebedsmantel of ‘talliet’ bij het uitspreken van bepaalde gebeden;
  • Je wordt van nu af aan geacht je aan de geboden van de Torah, de ‘mitswot’, te houden, die van tevoren zijn bestudeerd.

De viering bestaat uit een plechtige ceremonie. Voor het eerst wordt de jongere opgeroepen om de ‘parasja, een gedeelte uit de Torah, foutloos in het Hebreeuws voor te dragen.

 De toekomstige Bar- of Bat Mitswah heeft een jaar geoefend om dit met de bijbehorende muzikale intonatie te doen. De tekst wordt tijdens het lezen aangewezen met een ‘jad’ , een zilveren handje, dat eindigt in een wijzend vingertje, om te voorkomen dat de heilige tekst vervuilt of beschadigt door vingercontact! Na het ritueel spreekt de vader een speciale bede uit: “Gezegend zij Hij, die me heeft vrijgemaakt van de verantwoordelijkheid voor dit kind”

De rabbijn spreekt de wens uit, dat hij of zij met Gods hulp mag opgroeien tot een bewuste, positieve volwassene.

Met de ‘drasja’, een toespraakje tijdens de dienst in de synagoge of tijdens het feest, bedankt de Bar- of Bat Mitswah familie, vrienden en leraren voor al het geleerde.

Na de dienst, als de sjabbat is afgelopen, wordt er feest gevierd: er zijn cadeautjes en er is een gezamenlijke maaltijd. Een cadeau kan iets hebben met het getal 18: het nummer 18 staat in het Hebreeuws voor het leven. Al met al een belangrijke, heuglijke dag op weg naar volwassenheid!

In Ontmoeting van februari is een gedichtje over de kleinste synagoge in Nederland in Sliedrecht, geschreven door een vrijwilligster, weggevallen omdat er geen ruimte voor was. Daarom plaatsen wij het nu.

Weer sjoeltje

Ik ben weer sjoeltje, o, zo klein

In Sliedrecht aan de dijk

Waar ik het leven weer verrijk

Gewoon door er te zijn.

Een bedehuis, voor arm en rijk,

Een huis van samenzijn,

Een leerhuis ook van de rabbijn,

Een sjoeltje aan de dijk.

Mijn lichtjes stralen weer in ’t rond,

Mijn Arke hoedt de rol,

Mijn bima is van Godsspraak vol,

Teken van Gods verbond.

Ik ben weer sjoeltje, o, zo klein,

In Sliedrecht aan de dijk,

Waar ik het leven weer verrijk,

Gewoon door er te zijn.

Zo blijf ik dan herinnering

En hoop voor het nageslacht:

Een sjoeltje waar een ieder wacht

Gods rijke zegening.

 Siets Nieuwenhuizen