Uit de landelijke Raad van kerken – Verschenen: uitgave ‘Duurzaamheid en armoede’. Een brochure met verdieping en bezinning bij dit thema. Tevens liturgische suggesties voor vieringen op biddag-zondag van de arbeid-dankdag.

Uitgave: Van Horen en Zingen (bij project Bonhoeffer 75) Met informatie voor Witte-Donderdag-viering en Bevrijdingsmaaltijd.

Verkrijgbaar via: Raad van Kerken, Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort / rvk@raadvankerken.nl

Uit de plaatselijke Raad van Kerken

Veertigdagentijd- Onder de titel ‘Vastensoep’ organiseert de H. Catharina-parochie in de veertigdagentijd ontmoetingen, waarbij samen eten-sober-bijbels gesprek de ingrediënten vormen. Data: 3, 10, 17, 24 en 31 maart en 7 april.

Locatie: de Vinder (naast St. Antoniuskerk) Van 18.00- 20.00 uur. Opgave vooraf.

Meer informatie: peterhoefnagels@catharina-parochie.nl of 06-28572937

Wereldgebedsdag 2020

Bij het logo: Het logo van Wereldgebedsdag is opgebouwd uit een aantal symbolen. Het ontwerp is van een Ierse kunstenaar. De cirkel is onze wereld. Keltisch kruis als vroegchristelijk symbool, in gebed geknield vier pijlen uit alle windrichtingen komend.

Vanuit de Raad van Kerken is het initiatief ontstaan om de Wereldgebedsdag weer een plaats te geven in de lokale oecumene van Oosterhout.

Op de eerste vrijdag in maart gaat ieder jaar het gebed opnieuw de wereld rond. Honderdduizenden voelen zich, in de 173 landen die meedoen aan de viering van Wereldgebedsdag, door gebed verenigd en bemoedigd.

Waarom Wereldgebedsdag?

Wereldgebedsdag verenigt mensen over de hele wereld in een keten van gebed, laat hen voelen dat zij deel uitmaken van de wereldbevolking, deelt hoop en zorg, vreugde en verdriet, mogelijkheden en problemen. Door Wereldgebedsdag krijgt het christelijk geloof een internationale, oecumenische dimensie.

Dit jaar is deze viering op vrijdag 6 maart a.s. om 19.30 uur in de Vredeskerk.

Het thema van de viering luidt dit jaar ‘Sta op en wandel’ (vanuit Johannes 5:2-9a). Het materiaal wordt ons aangereikt vanuit de kerken van Zimbabwe. Aan de viering zullen meewerken o.a. pastor Nellie v.d. Made-Kortsmit, organist Jan-Sjoerd van der Vaart en het Thomas (vrouwen-)koor o.l.v. Mien Ernst. We hopen u te kunnen begroeten in deze viering. Na de viering is er gelegenheid tot ontmoeting bij een kopje thee of koffie.

 Comité Wereldgebedsdag

Thema-avond Raad van Kerken – De eerstvolgende thema-avond van de Raad van Kerken op maandag 30 maart staat (opnieuw) in het teken van het leven en werk van de Lutherse theoloog Dietrich Bonhoeffer die op 9 april 1945 -dit jaar op Witte Donderdag 75 jaar geleden- werd opgehangen, omdat hij in verzet kwam tegen het nazibewind. Onze gast is dan zuster Ruth Lagemann uit de Gemeenschap Chemin Neuf. Zij geeft een korte inleiding bij de film ‘Agent of grace’, een film die ons meeneemt op reis in het leven van Dietrich Bonhoeffer. Het wordt dus een filmavond. Wat kunnen we leren van deze ‘navolger van Christus’? De film duurt anderhalf uur. De avond begint om 20.00 uur. Bijdrage € 5,-.

Duitsland is in de ban van Hitler en de nazi’s. De Joden worden systematisch uitgeroeid en tegenstanders van het regime worden opgepakt. Wat kun je in je eentje tegen zo’n bewind beginnen? Mag ik de andere kant opkijken of moet ik echt iets doen? Bonhoeffer raakt betrokken bij verschillende operaties tegen het regime, totdat hij in april 1943 wordt gearresteerd. Zijn overtuiging kost hem uiteindelijk het leven. Minder dan een maand voor het eind van de oorlog wordt hij opgehangen door de nazi’s.

‘Agent of grace’ is de enige speelfilm over het leven van deze wereldberoemde predikant en spion Dietrich Bonhoeffer. De film is gemaakt door Eric Till. Bonhoeffer wordt gespeeld door UlrichTukur, die eerder te zien was in onder meer ‘Das Leben der Anderen’.

Bonhoeffer 75

Inmiddels is de leesgroep Bonhoeffer rond het boek van Kick Bras afgesloten.

Zaterdag 28 maart is de afsluitende landelijke bijeenkomst van Bonhoeffer 75 in Culemborg. De middag (met gratis lunch vooraf) duurt van 13.00-16.00 uur. Op verschillende manieren wordt aandacht besteed aan het leven en werk van de theoloog Dietrich Bonhoeffer: in woord, toneel, muziek, zingen en kunst. Van harte welkom! Wel graag opgave via bonhoeffer75@kpnmail.nl.

Komende thema-avond, nieuwe seizoen:

21 september in de Vredesweek. Gast Edward Skubisz uit Wroclaw (Polen) de geboorteplaats van Bonhoeffer. Hij verzorgt de vredeslezing met als thema Bonhoeffer en de vrede.

Oro-reis 2020

Inmiddels is er meer bekend over de Oro-reis 2020, verzorgd door Zwaluw-reizen uit Giessen. Dit keer gaat de reis naar ‘Dresden und Sachsische Schweiz’ van maandag 14 september tot en met zaterdag 19 september 2020. Op het programma staan o.m. een bezoek aan Delitzsch, het pittoreske stadje bij Leipzig, Leipzig (met Bachmuseum en Thomaskirche) een uitgebreid bezoek aan de mooiste stad van Duitsland, Dresden (Florence aan de Elbe) met onder meer de herbouwde Frauenkirche, een bezoek aan Saksisch Zwitserland (het landschap tussen Dresden en het Elbezandsteengebergte). Op de terugreis bezoeken aan Meissen (porselein) en Jena (planetarium) 5 hotelovernachtingen, incl. bezoeken en gidsen e.a.

De reissom bedraagt € 725,- p.p. (toeslag 1 pers. kamer € 110,-)

Voor informatie en opgave: Cees Pijpers, tel. 432738 of www.zwaluwreizen.nl/nieuws

Woord onderweg – Volgende bijeenkomst op dinsdag 31 maart, Stiltecentrum In de toren.

Siets Nieuwenhuizen