Meditatie
Ik ben geraakt.
Zelf ben ik geraakt door het gebeuren in de wereld, en ik kan mij voorstellen, dat u ook uit
balans bent gebracht in uw leven om het gebeuren in ons Europa. Om mij heen hoor ik veel mensen die het even niet meer weten. Dit hadden wij ons niet kunnen voorstellen, dat een bevriende natie zo snel van ons zou vervreemden.
In mijn geraakt zijn als mens laat ik mij leiden door de navolging van Jezus van Nazareth. Het evangelie probeer ik als leidraad voor mijn levensweg te laten zijn, en daartoe wil ik u ook graag uitnodigen.
Nu zegt Jezus in Johannes 15 vers 19 en in Johannes 18 vers 36 het heel mooi: “ We zijn niet van de wereld, maar wel in de wereld “. In deze wereld, in de samenleving waarin wij staan als gelovigen hebben wij ons licht van medemenselijkheid en respect te laten schijnen.
Doordat wij in de navolging van Jezus van Nazareth onderweg zijn hebben wij een andere ethische regel van het met elkaar omgaan leren kennen. Een omgang die bepaald wordt door de liefde tot de naaste, en deze liefde mag zich concreet uiten in medemenselijkheid en respect. Een wijze van leven waarbij niet het oordeel en de wijzende vinger naar de ander ons bepaald. En natuurlijk leven wij in ons Europa wat een onderdeel van de wereld is, maar onze normstelling, onze ethische leefregel is niet van deze wereld, die is bepaald door de navolging van Jezus van Nazareth, waarbij wij mogen beginnen met het lezen van de zaligsprekingen in Mattheüs 5 vers 1 – 12 “ Gelukkig de vredestichters want zij zullen kinderen van de Eeuwige genoemd worden ”.
In mijn geraakt zijn, ben ik blij met een helder evangelie geluid, dat ons troost, dat ons bemoedigd en waarin het uiteindelijk aankomt op medemenselijkheid en respect.
Als mensen hebben wij ons in het evolutie proces ontworsteld van het instinctieve dierlijke
bestaan en zijn tot de homo-sapiens gekomen. Een mens die voorbij aan zijn instinct kan leven, een mens die keuzes voor goed en slecht kan maken. In de 90er jaren van de vorige eeuw had ik de hoop, dat wij evolueerden naar een hoger menselijk niveau. Dat de globalisering van de wereld ons als mensen op aarde dichter bij elkaar zou brengen.
Dat elementen als compassie en ontferming, met tevens de boodschap van de liefde, ons in de globale wereld zouden kunnen helpen. En het is zeker waar, dat een groot deel van de mensheid zich door deze begrippen van compassie, ontferming en liefde laten leiden. Misschien wel het grootste deel van de mensheid.
Het is echter de waan van de dag die mij raakt. Een oorlog tussen Rusland en Oekraïne is al drie jaar gaande, en het wordt natuurlijk tijd om tot een wapenstilstand te komen. Zelf zei ik dat in de veertigdagentijd in 2022 al, ach met Pasen zal het wel tot een wapenstilstand zijn gekomen, maar nu zijn wij jaren verder en nog steeds is het drama van de oorlog gaande, wat heel Europa raakt. Al helemaal nadat de president van de Verenigde Staten zijn vriendschap met de Oekraïne heeft opgezegd. Hoe kunnen mensen elkaar in vriendschappen toch zo in de steek laten. U hebt dit misschien ook wel eens gehad met een vriend, waarbij u dacht ten allen tijde op deze vriend of vriendin te kunnen vertrouwen en bij hem/haar te kunnen aankloppen. Ja soms worden wij diep teleurgesteld in onze vriendschappen, en toch kunnen vriendschappen ook heel mooi en waardevol zijn en je ten diepste raken, zoals Toon Hermans het zo mooi in het gedicht verwoordde:
vriend
je hebt iemand nodig
stil en oprecht
die als het erop aan komt
voor je bidt of voor je vecht
pas als je iemand hebt
die met je lacht en met je grient
dan pas kun je zeggen:
‘k heb een vriend
als je iemand hebt
die alles met je deelt
de tafel en het bed
één die nooit verveelt
als je iemand hebt
die al je zorgen heelt
weet je wat dat zeggen wil
weet je wat dat scheelt?
je hebt iemand nodig
stil en oprecht
die als het erop aan komt
voor je bidt of voor je vecht
pas als je iemand hebt
die met je lacht en met je grient
dan pas kun je zeggen:
‘k heb een vriend
pas als je iemand hebt
die met je lacht en met je grient
dan pas mag je zeggen:
ik heb ‘n vriend
Ja, hoe kun je in het leven geraakt worden? Als wij geraakt worden, dan voelen we tenminste nog, dan zijn we nog niet afgestompt. Bij het geraakt zijn wordt een snaar van emotie van het gevoel geraakt. En als ons gevoel geraakt wordt, kunnen we ons ook open stellen voor de ander, kunnen we medeleven tonen, dan komen we in actie. In actie dat wij staan voor onze geloofsvrijheid, voor onze democratie, voor het vrije denken van het westen. Dat wij ons niet laten manipuleren door de macht van het geld. Ik ben geraakt, maar blijf mijn rug rechten voor medemenselijkheid en respect.
ds. Tom Rijken – Doopsgezind predikant te Breda