Meditatie

Veertigdagentijd; waar gaat het om?

De veertigdagen zijn voor de kerk een tijd van bezinning. Een tijd waarin zij zich afvraagt: waar gaat het om? De veertigdagentijd vindt haar afsluiting in de Goede Week en de viering van het paasfeest. Het gaat om Christus. Ook wij zullen weer stil staan bij zijn lijden en sterven, en daarna het feest van de opwekking, de opstanding vieren. Maar wat betekent dat? Veertig dagen van bezinning in het spoor van Jezus. Veertig dagen lang worden wij uitgenodigd om te antwoorden op het appel dat van deze mens van God uitgaat; het gaat erom ‘dat ik in uw (Christus) voetspoor ga, uw ontferming achterna. (Lied 40, Liederen en gebeden uit Iona)

Ik vind dat mooi verwoord! Daar gaat het toch om? Dat wij ‘in zijn voetspoor gaan, zijn ontferming achterna’!

 

Het kunstwerk dat u op de foto ziet, verbeeldt deze gedachte in zekere zin op een bijzondere wijze. Het is een klein kerkje ergens in Belgisch Limburg; het is in 2011 gemaakt van 30 ton aan platen staal. Het is een bijzonder bouwwerk geworden maar dat zie je vooral als je er om heen loopt en er vanuit verschillende kanten naar kijkt. Want het kerkje is zo gebouwd dat je er soms het landschap doorheen ziet, soms de ondergaande zon, soms de blauwe lucht. Heel bijzonder.

 

Er is veel te vertellen over dit kerkje, het is ook prachtig hoe het zonlicht er dwars doorheen komt; het laat mij symbolisch zien waar het ten diepste om gaat: dat de kerk een open plek is waar Gods licht ongehinderd kan schijnen en waar Gods geest van liefde ongehinderd kan waaien. Zie ik dit transparante kerkje, dan denk ik aan een open kerk: een plek waar iedereen welkom is, een plek waar mensen worden aangesproken, geïnspireerd en bemoedigd, een plek waar mensen in vrijheid kunnen samenkomen, een plek waar een mens ook een veilige plek vindt, een plek waar mensen lief en leed oprecht kunnen delen met elkaar en waar Gods liefde geleefd wordt, een plek waar Gods licht dwars doorheen komt, want er zijn geen muren die mensen opsluiten en anderen buitensluiten.

 

Ik wens ons in de veertigdagentijd toe dat wij steeds weer ontdekken wat het betekent, om in zijn (Christus) voetspoor te gaan, zijn ontferming achterna…

 

                                                                                                          André Vlieger