De fabriek van onze kleding vervuilt het milieu

 

Ook als leden van de PGO mogen we bij de klimaatverandering die zich voltrekt, niet met de handen in de schoot blijven zitten. Om grote bosbranden, dodelijke hittegolven en misoogsten te voorkomen moeten we snel ons dagelijks leven durven veranderen.

Deze keer over het verband tussen klimaatverandering en kleding

 

Wist u dat:

  • Door het wassen van synthetische kleding een enorme hoeveelheid microplastics naar onze oceanen lekt. Met name acryl, nylon en polyester zijn grote boosdoeners.
  • Er meer dan 3000 vezels per gram kleding per wasbeurt vrij komen, dus bij een was van 5 kilo tussen de 600.000 en 17.700.000 microvezels.
  • Niet te vaak wassen goed is voor uw kleding (minder slijtage) maar vooral goed voor het milieu

 

Wist u ook dat:

  • De mode-industrie de tweede grootste milieuvervuiler ter wereld is en dat het recent getekende Klimaatakkoord van Parijs hier niets over zegt
  • Bij de productie van kleding ontzettend veel water wordt gebruikt en onbewerkte chemicaliën in het wereldwijde watersysteem terechtkomen, waardoor bijvoorbeeld in grote delen van China geen goed drink- of douchewater meer beschikbaar is.
  • De enorme hoeveelheid geiten die voor de kasjmier garens gebruikt worden zorgen voor overbegrazing, waardoor in Azië een grote woestijn ontstaat.
  • Onze kleding van steeds verder weg komt, wat de CO2-uitstoot vergroot.

 

Er worden jaarlijks 150 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd, die vaak maar kort worden gedragen en daarna weggegooid. Dit fenomeen, fast fashion genoemd, is net zo slecht voor het milieu als het weggooien van plastic flessen of tassen. Fast fashion is mogelijk omdat landen als Bangladesh en Vietnam steeds goedkopere kleding produceren. In die landen zijn geen milieuwetten die dat verhinderen en daarvoor wordt vaak de goedkoopste en meest schadelijke vorm van energie gebruikt: steenkool. De milieuvervuiling in die armere landen houden wij in stand door als (westerse) consumenten de goedkope kleding te kopen. Wie wil weten hoe en waar zijn kleding wordt geproduceerd kan op milieucentraal.nl keurmerken voor duurzame kleding vinden.

 

Er bestaan kledingruilfeestjes of de kledingbibliotheken waar je modieuze kleding kunt ruilen, lenen en leasen en zo het milieu sparen. Je kunt ook kleding in een tweedehandswinkel of de kringloopwinkel kopen. Kledingstukken die je niet meer draagt kun je naar familie, vrienden of een tweedehandswinkel brengen. Alle beetjes helpen.

 

Namens de Werkgroep Groene Kerk: Rian van Houwelingen en Ger Dullens