Kerk en Energie

Wat heeft het één met het ander te maken zult u zeggen. Eigenlijk alles. Het afgelopen jaar zijn de energieprijzen explosief gestegen zowel van het gas als de elektriciteit.

Het zal u niet ontgaan zijn dat we op het dak van de Beuk een zonnestroomsysteem hebben laten plaatsen voor de elektriciteitsvoorziening van de kerk, gebouw de Beuk en de nieuwe pastorie aan de Laan. Onlangs hebben we de jaarrekening ontvangen van de energieleverancier en we kunnen al constateren dat we een duurzame investering hebben gedaan. In de eerste plaats is daar het financiële voordeel, we zijn duidelijk minder geld kwijt aan het energiebedrijf voor wat betreft de elektriciteit.

Waar mogelijk hebben we ledverlichting geplaatst met in sommige ruimtes tijdsensoren: zodat, als er niemand aanwezig is in de betreffende ruimte, de verlichting vanzelf uitgaat. Misschien bij u thuis ook eens nakijken of u gewone gloeilampen kunt vervangen door ledverlichting.

Maar met de kosten van het gasverbruik is het vandaag de dag een heel ander verhaal. Omdat de gasprijs nu veel hoger is dan enkele maanden geleden en we toch de kosten in de hand willen houden is de temperatuur in de kerk en Beuk met een aantal graden verlaagd zodat op deze wijze het gasverbruik daardoor minder zal zijn.

Mocht u vragen hebben over het een of ander of over ons, kunt u rustig een email sturen aan de werkgroep Groene Kerk met email adres groene.kerk@pgoosterhout.nl.


 

De Werkgroep Groene Kerk heeft op voor het eerst weer bijeenkomsten georganiseerd! Op 22 mei kon u een bezoek brengen aan de Natuurtuin, voor ons geregeld met behulp van medewerkers van de Natuurtuin door Adriaan Korteweg, en op 6 mei hadden we een fietstocht georganiseerd met de onontbeerlijke hulp van Josina Blommers. Van beide ontmoetingen is door een enkele deelnemer een verslagje gemaakt.

 

Natuurtuin in de Oranjepolder

Het was op een mooie zonnige zondagmiddag, 22 mei, dat Bram de Jong en ik samen naar de natuurtuin in de Oranjepolder gingen, een beetje op tijd want: mooi weer en dus druk. Dat viel tegen, de drukte bedoel ik dan. We werden opgewacht door Ad Korteweg en die nam ons meteen mee naar het terras waar een heleboel producten waren uitgestald: o.a. informatie over vogels, zaden voor bloemen die insecten aantrekken, (deze mochten we na afloop meenemen) en bouwtekeningen voor diverse vogelkastjes (die we ook mee konden nemen). Kinderen mochten in de vijver jagen op insecten, salamanders en kikkers. Er stonden enkele aquaria opgesteld waar je de vangsten in kon doen zodat je goed kon zien wat er gevangen was en zo bleven ze ook in leven.

We werden ingedeeld in drie groepen: een voor de bomen, een voor de heesters en een voor de vogels. Daarna konden we van ploeg wisselen zodat we van alles wat mee kregen. Bij de bomen konden de leden van de groep stukjes van de bomen knippen, waarna we uitleg kregen hoe we de soort boom en heester kunnen herkennen. Er is een grote verscheidenheid aan soorten in de tuin en veel kleur en ze trekken allemaal hun eigen soorten insecten aan.

We wisten dat er een natuurtuin is, maar waren er nooit eerder geweest: het was verrassend te zien wat een aantal enthousiaste mensen voor elkaar hebben gekregen. Zeker een aanrader om ook eens te gaan kijken. De natuurtuin is open op zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur. (Pieter Schenk en Bram de Jong)

 

Fietstocht naar Lutske’s theetuin in Molenschot

We vertrokken, na een regenbui afgewacht te hebben, met vijftien fietsers richting Oosterhout-Zuid. En reden daarna via de bossen richting Dorst. Reden langs het Cadettenkamp, het spoor, winkelplein van Dorst en verder, langs wat boerenbedrijven naar Molenschot. Het was een afwisselende tocht die ook wat betreft het weer afwisselend was! In de theetuin mochten we in het tuinhuis zitten en daar genoten we van koffie, thee en gebak (chocoladetaart, appeltaart, cheesecake of een gewone plak cake, wat een keuze!). En vooral van de gezelligheid. Gezelligheid kent geen tijd, maar wel voor ons en zo moesten we weer onze fietsen pakken. We reden via een andere route naar de kerk terug.

We kunnen terugkijken op een leuke middag die zeker voor herhaling vatbaar is, zonder regen dan. (Mieneke van Os)

 

Zoals u las, het waren geslaagde bijeenkomsten. Hopelijk kunnen we nog weer eens zoiets organiseren. U bent ook welkom om ideeën aan te dragen om onze kerk groener en groener te maken. En u bent zeker welkom om mee te draaien in de werkgroep en mee te helpen projecten te bedenken voor een groene kerk.

 

Rini Bos-Muns