Het maken van keuzes

 

Het ligt alweer even achter ons, maar op de gemeenteavond van 9 mei in De Beuk werden we toch wel verrast door Alfred Slomp die ons meenam naar de supermarkt en op ludieke wijze de veelheid van producten liet zien en hoe we onze keuze maakten.

Het is vast herkenbaar. Je staat in de supermarkt en je vraagt je af: wat zullen we eten vanavond? Je hebt het niet gemakkelijk als consument in de supermarkt. Bij elk schap moeten keuzes gemaakt worden, en het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent.

Kiezen we voor een plofkip of nemen we kip die gewoon vrij heeft kunnen rondlopen, ik zou het wel weten maar mijn vrouw kijkt toch ook naar de prijs (en zij was niet de enige) dus zo makkelijk zijn de keuzes niet. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld.

In de supermarkt is vandaag de dag ook een veelheid aan fair trade producten te koop, Fair trade staat voor eerlijke handel. Dit betekent dat producenten van fair trade producten een eerlijke prijs krijgen voor het product, en dat er eerlijke lonen betaald worden. Je helpt hiermee de lokale producenten zodat ze een fatsoenlijk inkomen hebben en een bestaan kunnen opbouwen.

Welke keuzes maken we, dat was eigenlijk de vraag van de avond en bedoeld als wake up call zodat we hierover nadenken.

Alfred Slomp heeft ook een boek geschreven met de titel “Superwaar” Wil je in de supermarkt wel meer duurzame producten kopen, maar raak je in de war door alle keurmerken, adviezen en tegenstrijdige meningen? Ben je goed op weg, maar zou je graag de volgende stap willen zetten naar nog meer duurzame keuzes? In SuperWaar worden alle aspecten van duurzaam eten besproken, maar ook de dilemma’s waar je tegen aanloopt als je anders wil gaan eten. Met praktische tips, heerlijke recepten en inspirerende voorbeelden!

Het boek is te koop in de boekhandel (de Vrije Uitgevers) en in de webshop www.gospel.nl/superwaar-alfred-slomp.html

Het boek is zeker een aanrader, een must-read voor iedere consument, bewust of niet, die een goede impuls kan gebruiken om in de supermarkt keuzes te maken voor een betere, eerlijker wereld.

Ook zijn er 9 Bijbelstudies te krijgen als vervolgstap op het boek. Mocht u geïnteresseerd zijn dan kan ik u deze studies per mail toesturen, stuur mij even een berichtje en ik zorg ervoor: peter.dewaard@kpnmail.nl

Het is zeker de moeite waard om dat eens in een groep of in het gezin op te pakken.

Al met al was de gemeenteavond zeker geslaagd te noemen.

Namens de werkgroep Groene Kerk,

 

Peter de Waard

 

PS

Wie wil de werkgroep komen versterken? Wil de werkgroep Groene Kerk kunnen doorgaan, dan hebben we uw hulp nodig. Wilt u meer weten, bel mij dan even: 0650223957 of stuur mij een email.