De Groene Kerk – Dankdag voor het gewas en voedselbank

De ‘Dankdag voor Gewas en Arbeid’ wordt iedere eerste woensdag van november gehouden. Bid- en dankdagen worden vaak verplaatst naar de zondag. In onze Vredeskerk is zondag 4 november de Dankdag voor het gewas en de arbeid (Oogstdienst).

Geschiedenis

Waar komen de bid- en dankdagen eigenlijk vandaan? Het gebruik om een aparte bede- of dankdag te houden, zou zijn ontstaan in de middeleeuwen in de Rooms-katholieke Kerk. Er waren toen vaste bededagen. In 1578 werd bepaald dat er tijdens oorlog en andere rampen massaal gebeden en gedankt moest worden.
Daarbij ging het vooral om actuele omstandigheden zoals oorlog, honger en andere rampen. Na de Reformatie in de 16e eeuw werd het houden van bededagen door de protestantse kerken overgenomen.

Dat werd al snel een biddag of dankdag voor het gewas. Toen de industrialisatie toenam veranderde dat in gewas én arbeid. Op de tweede woensdag van maart wordt de biddag voor gewas en arbeid gehouden. Dan wordt er speciaal voor gebeden dat de oogst en de arbeid van het komende seizoen mogen lukken. In november danken christenen, zijn zij dankbaar, voor wat hun werd geschonken: gezondheid, genezing, hun werk en de oogst en gewassen. 

Niet vanzelfsprekend

Op deze dankdag staan we erbij stil dat alles wat we hebben niet vanzelfsprekend is. Voldoende te eten, voldoende te drinken, een dak boven je hoofd en mensen om je heen die voor je willen zorgen: het is niet vanzelfsprekend. In het leven als mens kun je de kwetsbaarheid van gezondheid, van goede relaties, van de zekerheid van inkomen, zomaar tegenkomen.

Dankdag is om die reden ook altijd een dag van vrijgevigheid. In agrarische gebieden bestaat hier en daar de gewoonte dat boeren juist met dankdag het grootste gedeelte van hun kerkelijke bijdrage schenken.

Het niet vanzelfsprekend zijn van wat we zelf hebben, maakt het vanzelfsprekend dat we ervan delen met de wereldwijde gemeenschap. Wat wij van God ontvangen, is niet zomaar ons eigendom, het is er ten dienste van het grotere geheel.

Op dankdag mogen we erbij stilstaan dat geven een uiting is van dankbaarheid en vertrouwen. Ook al lijkt het klein en onbeduidend wat we geven, Jezus schat het op waarde als het uit liefde wordt gedaan. Ook daar mogen we blij en dankbaar voor zijn*.

Voedselbank

Daarom willen we op deze dag weer voedingswaren inzamelen voor de Voedselbank ‘De Baronie’ in Oosterhout en we vragen daarbij de steun van onze gemeenteleden. De Voedselbank wil mensen ondersteunen die in ‘stille armoede’ leven. En daarvan zijn er helaas nog heel veel. Wij vragen u daarom op zondag 4 november voedsel mee te nemen voor de mensen die het minder goed hebben dan wij.

De voedingswaren kunnen worden ingeleverd voor of na de dienst. Er staan dozen bij de ingang van de kerk. De dozen blijven een week staan zodat u gedurende de week tot en met de volgende zondag nog spullen kunt inleveren. Wij zorgen ervoor dat de dozen bij de Voedselbank terecht komen.

Artikelen die de Voedselbank goed kan gebruiken, zijn houdbare producten, zoals

Rijst, Pasta’s en Aardappelpuree

Meel en Pannenkoekmix

Koffie, Thee, Cacao, Suiker

Zoetwaren voor op brood,

Limonadesiroop, Chocomel, Yogi-drink

Tandpasta, Shampoo, Zeep, Doucheschuim, etc.

Schoonmaakmiddelen, Wasmiddelen

Blikwerk (soep, groenten, vis, etc)

Sausmixen en andere smaakmakers

Alle soorten oliën

Luiers, Maandverband

 

Alvast hartelijk dank voor uw gulle gaven.

Namens de Werkgroep Groene Kerk, 

Geerdien Huizinga

 

 *(bron deels  ds. Karin van den Broeke, preses van de generale synode van de PKN )