Symbolische schikkingen voor Pasen 2022.

Van U is de toekomst

Dit is het jaarthema van de Protestantse Kerk. Het zijn de kleine en grote verrassingen die het leven glans geven: de hartelijke woorden van iemand in je omgeving, een fascinerende zonsopgang, je levenslust, iemand die voor je kiest, die jou liefheeft. Ervaringen die het leven van alledag kleur geven. De kerk is bij uitstek een plek van zulke verrassingen. Ervaringen die je dankbaar stemmen. Liefde en genade van God worden ons aangezegd. In de kerk leven we van wat we ontvángen. Genade is de grondtoon. Het jaarthema ‘Van U is de toekomst’ is gebruikt als leeswijzer bij het kijken naar de teksten. We volgen teksten uit het Lucasevangelie die je zou kunnen omschrijven als ‘de toekomst tegemoet’.

Genade is dat wat we ontvangen. Als basis voor de schikking wordt een conische pot gebruikt (wijd uitlopend) om het ‘ontvangen’ te symboliseren. Maar de pot lijkt nogal klein in verhouding tot de hoogte, het tart de standaardregels van de verhouding pot versus bloemstuk. Juist déze combi maakt het beeld sterk. Bezinnen op wat écht belangrijk is (de veertigdagentijd is een periode van bezinning). De pot wordt niet tot de rand gevuld, maar blijft open om het ontvangen te benadrukken.

De schikking wordt gemaakt op de rand van de pot, de verbinding met het hogere is niet alléén een zaak van het ontvangen van genade, maar de genade ontvang je om ermee op weg te gaan, veertig dagen lang!

Elke week verandert de schikking op de rand van de pot een beetje. Ze heeft een natuurlijke uitstraling, is transparant en luchtig. Hiermee wordt de nadruk gelegd op dat er door genade altijd zicht blijft op het onbekende, het onverwachte, op het Goddelijke.

In het begin van de veertigdagentijd wordt een sterke verticale zuil gemaakt van grassen. Grassen die herinneren aan een voorbije lente, zomer en herfst. Hoe dichter we Pasen naderen, hoe groener de zuil wordt: hoop op een nieuwe lente.

We wensen u allen een goede veertigdagentijd toe op weg naar Pasen!

Werkgroep liturgische schikkingen


Eigenaar pagina: Werkgroep liturgische schikkingen. Laatste update: 2022-2-28