Toelichting tweede collectes april 2025

Op 6 april is de collecte bestemd voor Kerk in Aktie, de Golfstaten.

Op deze zesde zondag in de veertigdagentijd collecteren we voor “De kracht van Bijbelverhalen in de Golfstaten”. Hoewel het aantal christenen in het Midden Oosten in snel tempo afneemt, is een tegenovergestelde trend in de Golfstaten zichtbaar. Hier groeit de kerk door de grote toestroom van arbeidsmigranten uit landen als India, Nepal, Sri Lanka, Ethiopië en de Filipijnen. En de meeste van hen kunnen niet lezen of schrijven, maar willen wel graag meer weten over de Bijbel. Door storytelling leren voorgangers een Bijbelverhaal op een eenvoudige manier te vertellen aan hun gemeenteleden. Die gaan daarna met elkaar in gesprek en zoeken naar de betekenis ervan voor hun eigen leven. Via het programma ‘zending’ steunt KiA het Bijbelgenootschap in de Golfstaten met bijbels, studiematerialen en trainingsmethoden.

Zondag 13 april collecteren wij voor Gevangenenzorg Nederland

Criminaliteit kent alleen maar verliezers. Straf is nodig maar dat is niet genoeg. Gerechtigheid vraagt ook om barmhartigheid. Iedereen verdient een tweede kans. Daarom biedt Gevangenenzorg Nederland, een christelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor (ex-) gevangenen, tbs patiënten en hun familieleden aan gevangenen en hun familieleden een luisterend oor en ondersteunen hen op hun weg naar een terugkeer in de maatschappij. Op hun weg naar een toekomst zonder criminaliteit. Het bezoeken van deze (ex-) gevangenen en hun families wordt gedaan door bijna 700 vrijwilligers.

Op zondag 20 april collecteren wij voor de Stichting Wanna’Help.

Ook in 2025 blijft de stichting Wanna’Help zich inzetten voor de ondersteuning van weeskinderen in Bacău in Roemenië. Twee belangrijke projecten die de stichting ondersteunt, zijn het Kinderhuis Sf. Maria Barati en Stichting Betania, beide in Bacău. Als stichting draagt Wanna’Help al jarenlang bij aan de ontwikkeling van de kinderen in Sf. Maria via drie belangrijke projecten, te weten: Talentontwikkeling, Back To School, en een Kerstactie om iets extra’s voor de kinderen mogelijk te maken. Naast Sf. Maria ondersteunt Stichting Wanna’Help ook de Stichting Betania, die dit jaar haar 30-jarig bestaan viert. Sinds 1995 heeft Betania meer dan 200.000 kwetsbare jongeren geholpen om een zo zelfstandig mogelijk bestaan op te bouwen. Wanna’Help steunt daar specifiek het kamertrainingsproject, waarin jongeren die op hun 18e het weeshuis moeten verlaten, gedurende twee jaar worden begeleid naar een zelfstandig leven. Dankzij onze steun kan Wanna’Help blijven bijdragen aan de toekomst van deze kinderen en jongeren.

27 april is de collecte bestemd voor Alzheimer Nederland.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Aan het begin van Alzheimer ga je steeds meer dingen vergeten. Dat gebeurt vooral bij zaken die net zijn gebeurd, zoals wat je die avond gegeten hebt. Of de uitslag van de wedstrijd die je net op tv hebt gezien. Zelf merk je dat niet zo maar het valt anderen, meestal je partner of je directe omgeving, vaak wel op. De hersenen gaan daarna steeds verder achteruit en worden niet meer beter. Je krijgt dan ook meer klachten. Je weet bijvoorbeeld de weg niet meer goed of welke dag het is. Praten wordt lastiger en je bent onhandig met alledaagse dingen, zoals koffiezetten. Gevoelens worden ook anders, waardoor je soms snel boos wordt of verdrietig bent. Omdat Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie is, worden Alzheimer en dementie vaak door elkaar gehaald. Maar het is niet hetzelfde. Als je Alzheimer hebt, heb je een vorm van dementie maar als je dementie hebt, is dat niet altijd Alzheimer. Andere vormen van dementie zijn bijvoorbeeld fronto-temporale dementie, vasculaire dementie of Lewy body dementie.

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Tegen deze hersenziekte is op dit moment nog geen medicijn beschikbaar. Daarom is er nog veel onderzoek nodig. Alzheimer Nederland wil door meer onderzoek een toekomst zónder én een beter leven mét dementie dichterbij brengen.


Teunis de Weerd