Toelichting tweede collectes mei 2024

Op 5 mei is de collecte bestemd voor Noodhulp in Oekraïne. Op deze zondag, 5 mei, waarop wij in Nederland onze bevrijding op nazi Duitsland vieren, collecteren we voor de noodhulp in Oekraïne. In dit land dat al meer dan twee jaar lijdt onder een vreselijke oorlog zijn de kinderen misschien wel het grootste slachtoffer.

Bijna iedere dag luchtalarmen, telkens naar schuilkelders moeten vluchten, bang zijn dat een raket of een drone op je huis valt, dreigende honger. Voor miljoenen kinderen is dit de dagelijkse realiteit. Veiligheid, stabiliteit en psychosociale hulp wil Kerk in Actie (KiA) bieden aan deze kinderen in Oekraïne.

Door de jarenlange kontakten met Oekraïense kerken kan KiA, samen met Ukrainian Education Platform, in het hele land hulp bieden. Kinderen krijgen een veilige plek om te spelen, krijgen psychosociale hulp om mentaal gezond te blijven en Oekraïense gezinnen ontvangen voedsel- en zadenpakketten zodat ze toch eten op tafel hebben.

Op centrale plekken in getroffen steden staan mobiele locaties waar kinderen en hun ouders kunnen opwarmen en hun, vaak vreselijke verhalen kwijt kunnen. KiA helpt ook bij het herstel van kapot gebombardeerde schoolgebouwen, zodat kinderen weer naar school kunnen gaan en kunnen blijven leren.

De collecte op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei is bestemd voor de ZWO. Via Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingshulp helpen wij als PGO mee om het evangelie van Jezus Christus wereldwijd uit te dragen in woord maar ook in daad, waarbij hulp wordt geboden waar mensen hulp nodig hebben.

De collecte op 12 mei is bestemd voor de Stichting Bijzonder Pastoraat Kaapstad. Deze Stichting stelt zich ten doel het pastorale werk onder LGBTI (lesbian, gay, biseksueel, transgender en intergender) vanuit de standplaats Kaapstad in Zuid-Afrika financieel te ondersteunen door het werven van donateurs via kerken, particulieren en dergelijke.

Oudere gemeenteleden kennen vast nog wel de oprichter van deze stichting, onze oud predikant ds. Pieter Oberholzer die eind jaren zeventig, begin jaren tachtig van de vorige eeuw voorganger was in de Ark.

1e Pinksterdag, zondag 19 mei, is de collecte bestemd voor onze eigen diaconale doelen, zoals de bloemen in de kerk, een bloemetje bij 80 jarigen en ouder en bij jubilea, het verzorgen van het Heilig Avondmaal, etc.

Op 26 mei is de collecte bestemd voor Kerk in Actie, zending in Bangladesh. In Bangladesh vormen christenen een kleine minderheid in de samenleving. Zo ook in Mymensingh, waar ongeveer 0,75% van de bevolking christen is. De meeste christenen in deze regio zijn lid van de Mymensingh Babtist Church. Vaak zijn hele families en gemeenschappen overgegaan van het Hindoeïsme tot het christelijk geloof. Hierdoor zijn nieuwe dorpskerken ontstaan. De leden van deze dorpskerken zijn vaak arm. De meesten van hen hebben geen vast werk en kunnen hun gezin nauwelijks te eten geven. Veel van hen zijn analfabeet en ook de gezondheidssituatie is slecht. Daarnaast zijn er geen geschoolde predikanten en is de kennis over het geloof beperkt. Om te zorgen dat de dorpsgemeenschappen vitale gemeenten kunnen zijn, ondersteunt de baptistenkerk vijftien dorpskerken met een programma voor gemeenteopbouw dat bestaat uit bijbelonderwijs, kinderwerk, het opleiden van lokale voorgangers en diaconaat. De kerk biedt ook trainingen aan voorkerkelijk werkers waarin zij leren hoe voor te gaan in een dienst, zondagschool te kunnen geven of leiding kunnen geven aan een jongeren- of vrouwengroep. Daarnaast stimuleert de kerk de dorpskerken om in hun eigen omgeving dienstbaar te zijn, bijvoorbeeld om een mobiele dokterspost op te zetten en om te werken aan een vredig samenleven met dorpsgenoten van andere religies.

Voor kinderen is er bijles en dankzij deze begeleiding gaan nu veel meer kinderen naar school. Ook zijn er alfabetiseringsgroepen en jongeren krijgen technische trainingen die hen helpen bij het vinden van werk of bij het opzetten van een eigen kleine onderneming.

Teunis de Weerd