12/3: Thema-avond van de Raad van Kerken
“Bronnen van vrede”!
De eerstvolgende Thema-avond van de Raad van Kerken is op maandag 12 maart 2018. Onze gast is Edward Skubisz uit Wroclaw. Vorig jaar was hij onze boeiende spreker over het vredesproject `Huis van vrede`. Het Thema van de komende avond is: Bronnen van vrede. Het gaat over vier theologen uit Breslau waaronder Benno Jacob. We komen weer bij elkaar om 20.00 uur in de Beuk, naast de Vredeskerk. Bijdrage 5 Euro. U bent van harte welkom!
De stad Wrocław ligt in het zuidwesten van Polen. Tot mei 1945 was het de Duitse stad Breslau. In dat Breslau-Wrocław werkt de Nederlandse theoloog Edward Skubisz. Hij werkt op het gebied van theologisch en vredeseducatief vormingswerk. De laatste jaren zoekt hij naar mogelijkheden om wat in Nederland de Vreedzame School heet, uit te zetten in Polen. Ondertussen werkt hij op scholen in Polen o.a. met de tentoonstelling “Anne Frank, een Geschiedenis van Vandaag”. Deze educatieve activiteiten verbindt hij met een bezinning op de grondwaarden van het onderwijs door met Polen teksten te lezen van vier Duitse theologen die in Breslau/Wrocław geboren zijn en die zich indertijd hebben ingezet tegen het antisemitisme van de Nazi’s. Het zijn de in Nederland ook bekende Dietrich Bonhoeffer en Edith Stein, maar ook Katharina Staritz, de eerste vrouwelijke pastor in de Duitse Evangelische Kerk, en rabbijn Benno Jacob. Met teksten van deze vier theologen werkt Edward aan een ontwikkeling van een oecumenische theologie: een theologie van dialoog en compassie, een theologie die in het vooral katholieke Polen toch een uitgangspunt kan bieden voor een overdracht van grondwaarden aangaande dialoog en compassie.
Edward werkt ook aan culturele uitwisseling tussen Polen en Nederland. Zo gaf hij 28 januari in het Holocaustmuseum in Amsterdam een inleiding bij een film (Bogdan’s Journey) over de inzet van Polen tegen het antisemitisme in Polen. Over de genoemde Benno Jacob heeft de helaas overleden Nederlandse theoloog Hilde Burger een prachtig proefschrift geschreven. Daarin wordt duidelijk waarom deze rabbijn zo’n grote betekenis heeft, ook in de huidige theologie en cultuur van Polen – juist met het oog op het lezen van Genesis 22: het offer van Abraham en Isaak, een van de belangrijkste verhalen van de westerse cultuur. Edward Skubisz laat zien hoe verrassend anders Genesis 22 gelezen wordt door Benno Jacob, maar ook door andere theologen zoals de Duits-Costaricaanse Franz Hinkelammert en de Poolse Józef Tischner. Met hun lezingen nodigt Edward ons deze avond uit om na te denken over onze lezing van dit verhaal.